Monday, January 21, 2008

Let's Count Your Meals-JDM5 Users

Breakfast - sarapan pagi seperti biasa

Lunch - gantikan makan tengahari dengan JUS DIET MATE 5

Dinner - ambil makanan ringan seperti sup sayur atau buah-buahan jika perlu

Estimate 1000 calories for one day in our meals:

Breakfast - 800 cal
Snack - 80 cal
Lunch - Jus Diet Mate 5 (WAJIB/CUMPULSORY)
Tea Time - 80 cal
Dinner - 40 cal


REMEMBER!JUST TAKE ONLY 1000 cal per day

Keperluan tenaga anda yang selebih nya (1800Kcal hingga 2800Kcal ) di dapati dari pembakaran lemak oleh sel-sel yang di aktifkan oleh Jus Diet Mate 5

PANDUAN MENGIRA KALORI MAKANAN

Kategori:Kuih Muih
1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori: Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori


kategori minuman

1.minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
2.minuman kotak 250g = 105 kal
3.susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
4.susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
5.aiskrim 2 skop= 390 kal
6.susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
7.yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
8.mentega 2 sudu teh = 75 kal
9.keju chedar 1 keping =58 kal

5 comments:

buTTerFLowEr said...

ade silap kat ctu... minimum daily calorie needs for pompuan 1200 kcal, laki 1500 kcal regardless nak maintain berat ke nak tambah berat ke nak kurang berat ke... kurus kering pun x recommended mkn below 1200/1500 (use food calculator kalau nk tau bape recommended intake) do some research kat health website dlu, bukan ikut commercial stuff je

points to ponder: nak hilang 3 kg in a week and interrupt/damage organ or lose slowly but healthily?

just my 2 cents

buTTerFLowEr said...

owh... lg satu. going below the recommended level akan wat badan entering starvation mode (depending on how cruel we are to our body especially kalau nak superfast kite cut calorie sampai just minum air or shake utk replace all meal) anythg yg kite makan badan akan save up (even calorie of gula2 sebijik) and die kedekut nak keluarkan (mcm kite xde duit, asal ade org bagi kite amik, time nak keluar even utk bli makanan pun kite jadi berkira sgt dgn baki 10c sdgkn time ade duit kite bleh cakap kat org xyah la ganti singgit yg die pinjam wat bli roti)

kesimpulannye: that's not a good way utk diet

Syed said...

I was quite surprise on the 1000 calories budget.

I think you ought to check whether this is healthy or dangerous.

Our organs need the carbohydrate to function properly. Reducing it severely will lead to negative outcomes.

Mustafa

NazhaSecret said...

most ppl will eat more than 1000kcal..hehe..mmg doc rozmey ni bgtau kna amik 1000kcal per day coz yg lain akan di support dlm jm5 nye ingredient..tp mostly mmg akan mkn more 1000kcal nye la..

Riffa Hazman said...

One ulas of durian fyi is 200 calory !! and not to mention the G.I (Glycaemic Index) are high